Dragostea Nu Cauta Folosul Sau
Ajungem acum la urmatoarea descriere a dragostei, asa cum Duhul Sfant ne-o reveleaza in acest capitol deosebit ce se refera la principiile vietii Crestine. In versetul 5 citim ca dragostea "...nu cauta folosul sau..." Aceasta afirmatie atinge insasi esenta notiunii de dragoste. Este de asemenea o afirmatie suparatoare pentru ca ea patrunde inima naturii noastre umane si expune esecul nostru total, in contrast cu lumina adevarului lui Dumnezeu. Si pe masura ce lumina cuvantului lui Dumnezeu ne arata in ce mica masura iubim potrivit felului in care Dumnezeu ne iubeste noi trebuie sa venim la El cu o inima smerita si cu dorinta de a crede ca El va produce in noi o astfel de dragoste prin Duhul Sau Sfant. Doar atunci vom vedea fructul dragostei rasarind in viata noastra.
Vom incerca sa privim mai de aproape aceasta portiune a versetului 5, observand aplicatiile ce decurg asupra relatiei noastre cu Dumnezeu si asupra relatiei cu semenii nostri. Dar mai intai, haideti sa raspundem la aceste intrebari: "de ce cautam folosul nostru?" si "de ce nu este aceasta calea dragostei?".
"Eu nu pot face nimic dela Mine insumi: judec dupa cum aud; si judecata Mea este dreapta, pentru ca nu caut sa fac voia Mea, ci voia Tatalui, care M-a trimes." (Ioan 5:30)
"...caci M-am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimes." (Ioan 6:3
"Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, si S-a rugat, zicand: 'Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totus nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu.'" (Matei 26:39)
Dragostea lui Isus pentru Tatal razbate din aceste afirmatii si se vede in viata Lui de supunere totala vointei Tatalui. Ca viata noastra crestina sa fie rodnica, trebuie sa avem aceeasi atitudine si daruire de a nu pune vointa noastra deasupra celei a Tatalui. Trebuie sa intelegem ca voia lui Dumnezeu este cea mai buna cale si ar trebui ca aceasta sa devina rugaciunea noastra, asa cum suntem invatati in Matei 6:10, "Vie imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant." Un motiv pentru care incercam sa implinim voia noastra mai presus decat pe aceea a lui Dumnezeu este pentru ca nu credem ca voia Lui este cea mai buna sau ne este frica de dificultatile prin care am putea trece si credem ca putem atinge acelasi scop dar intr-un mod care sa nu implice suferinta. Consideram intr-un fel ca suntem mai intelepti decat Dumnezeu cel atotputernic. Dar daca este sa umblam in dragoste, nu vom pune vointa noastra deasupra celei ale Tatalui.
Cuvintele Lui erau asadar cele ale Tatalui. Dorinta Lui nu era sa-si aduca glorie Lui insusi ci sa aduca glorie Tatalui.
Acela care umbla in dragoste nu-si va cauta slava proprie ci mai degraba slava Tatalui. De fapt tot ceea ce facem, trebuie sa facem spre gloria lui Dumnezeu (vezi 1Corinteni 10:21). Usor de zis, dar nu intotdeauna usor de facut. De ce? Pentru ca avem tendinta sa iubim aprecierea oamenilor in detrimentul aprecierii lui Dumnezeu. Suntem ca si fruntasii sinagogii carora le-a fost frica sa aduca glorie lui Dumnezeu, ei dorindu-si mai mult aprobarea fariseilor (Ioan 12:43; 5:44). Isus ne-a avertizat sa nu ne indeplinim neprihanirea in vazul lumii astfel ca sa fim slaviti de oameni (Matei 6:1-2). Nu incercam noi cateodata sa ne insusim gloria ce apartine de drept lui Dumnezeu? Ar trebui insa sa fim gata sa acceptam si umilinta de dragul lui Cristos. Ii vom ingadui astfel sa primeasca toata gloria si cinstea cuvenite numelui Sau. Dragostea nu se slaveste singura. Sa-l iubesti pe Dumnezeu inseamna sa cauti voia, gloria si cinstea Lui.
Si de asemenea:
Sa privesti pe altii mai presus decat tine si sa cauti folosul altora? Sa dai intaietate altuia in cinste? Cred ca inteleg de ce Dumnezeu merita cinste, dar de ce ar trebui sa dai cinste altora? De ce ar trebui sa-i privesti pe altii mai presus decat tine? De obicei oamenii nu prea merita acest lucru. Este adevarat, ei nu merita. Dar nu este aceasta una din cele mai importante calitati ale dragostei? Dragostea este intotdeauna nemeritata. Meritam noi oare dragostea lui Dumnezeu? Pasajul din Filipeni 2:5 continua: "Sa aveti in voi gandul acesta, care era si in Hristos Isus". Sa nu uitam niciodata ca Isus a pus nevoile noastre mai presus decat propria viata. Am putea noi sa facem mai putin?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu