In turism calitatea hotelurilor este prezentata de clasificarea prin stele. Hotelurile de o stea sunt mai ieftine , cele de cinci stele sunt centre de excelenta. De ce nu ar fi grade de ierarhizare si in relatiile dintre tineri?
O prezentare a cinci grade in relatiile dintre tineri este necesara pentru evaluarea relatiilor si pentru dezvoltarea lor spre excelenta.
Relatiile dintre tineri sunt vitale. O intelegere correcta a lor, o atitudine biblica fata de ele trebuie sa fie interesul nostru.
CELE CINCI GRADE:
1.relatiile superficiale
2.relatiile de deschidere
3.relatiile de aprofundare
4.relatiile puternice
5.relatiile maxime
Analogic, fiecare din aceste grade ar corespunde cu ierarhizarea pe stele in turism.
1.RELATIILE SUPERFICIALE.
Baza acestor relatii este indiferenta si apatia.
Modul de a gandi este acesta : Ma intereseaza prea putin soarta ta, eu vreau sa ma distrez, sa ma simt bine , tu esti doar o unealta pentru mine ,
Pot fi si relatii superficiale protocolare, ne salutam, discutam despre vreme dar nu avem nici interesul, nici curajul de a merge mai departe.
2.RELATIILE DE DESCHIDERE.
Baza acestor relatii este curajul pentru deschidere.
Este o deschidere a interesului, a sufletului, a timpului, a valorilor materiale. In Luca 10:25-37, In pilda samariteanului milostiv vedem un model de deschidere. Modul de a gandi in aceasta relatie este gandul daruirii : Ce pot sa dau, cum pot sa aduc bucurie, cum pot face viata mai frumoasa pentru aceasta persoana. In 2Petru 1:7 o tinta este iubirea de oameni. Ma deschid fiindca sunt chemat sa iubesc oamenii. Este mai ferice sa dai decat sa primesti spune Domnul Isus (Fapte 20:35).
3.RELATIILE DE APROFUNDARE.
Baza acestor relatii este statornicia, fidelitatea si profunzimea.
La multimea de oferte cu care sunt bombardati tinerii in domeniul relatiilor, cei care doresc relatii de aprofundare invata sa zica nu la multe oferte.
Cultivarea unei relatii costa. Pretul este in 1Corinteni13: aprofundarea trasaturilor iubirii. Prima este indelunga rabdare. A doua este plinatatea de bunatate. Sunt 15 trasaturi ale iubirii care trebuie aprofundate in acest tip de relatii.
4.RELATIILE PUTERNICE.
Baza acestor relatii este increderea, promovarea unor valori identice si sudarea inimilor. Hristos a promovat cu unele persoane acest tip de relatii.
Ioan 11:5 consemneaza ca Isus iubea pe Marta, si pe sora ei, si pe Lazar.
Valoarea relatiilor cristice nu se centreaza in iubirea de oameni perfecti. Desi Isus iubea pe Marta, in capitolul 11 din Ioan observam modul de a gandi al Martei, o gandire cu prioritati trecatoare, nu vesnice. Iubirea lui Isus, accentul pus de EL pe relatii puternice, a remodelat gandirea Martei.
Intr-o lume umanista, seculara, atee, relatiile puternice reprezinta un front de rezistenta, de biruinta, de ridicare a celui cazut, dezorientat.
Cel ce sufera, are drept la mila prietenului, chiar daca paraseste frica de cel Atotputernic (Iov 6:14). Iov a avut relatii puternice cu prietenii lui si i-a adus la linia Celui Atotputernic (Iov42).
Relatiile puternice sunt cristice. Domnia Lui este stindardul acestor prietenii. Iubirea este climatul permanent in care se dezvolta. In caz de esec in viata astfel de prieteni sunt o comoara. Iti salveaza viata.
5. RELATII MAXIME
Baza acestor relatii este mistuirea pentru celalalt, focul nestins pentru viata celuilalt chiar daca se plateste pentru aceasta un pret maxim : viata ta. Domnul Isus afirma: Nu este mai mare dragoste decat sa-si dea cineva viata pentru prietenii sai (Ioan15:13). Rodul acestor relatii maxime este remarcabil. Aici este culmea relatiilor cristice. Omul intelept, tanarul intelept al secolului 21 va investi in relatii. Nu te multumi doar cu relatii superficiale. DEZVOLTA relatii de deschidere, relatii de aprofundare, relatii puternice si relatii maxime. Cauta aceste relatii. Plateste pretul. Nu sunt pe gratis. Esti gata sa platesti pretul? Nu exista discount. Nu sunt reduceri. Daca nu stii cum s-o faci, uita-te tinta la Domnul relatiilor, la Isus.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu