joi, 27 mai 2010
Fiecare strange ceea ce seamana
Este foarte bine şi important să ştim că prima parte a versetului nostru corespunde vieţii noastre aici pe pământ unde e o semănare continuă după care va veni şi strângerea roadelor. Nu se poate strânge altceva de pe ogor decât ceea ce s-a semănat. Aceasta să ne dea şi mai mult de gândit în umblarea noastră de toate zilele. Vine RECOLTA! Câte unuia dintre credincioşi nu poţi să-i negi credincioşia dar totuşi multe din lucrurile care le face nu sunt la locul lor. Altul are în afară o purtare ca de credincios, dar în ascuns însămânţează ogorul cu sămânţa cea rea a păcatului. Oare nu va rodi sămânţa aceasta? Oare nu-i va fi ruşine când alţii vor descoperi că este un om duplicitar, jumătate pentru Dumnezeu şi jumătate pentru firea păcătoasă? „Nu vă înşelaţi: Dumnezeu nu se lasă batjocorit. Ce seamănă omul aceea va şi secera" chiar dacă secerişul vine mai târziu. „Cine seamănă în firea lui pământească va secera din firea pământească putrezirea, dar cine seamănă în Duhul va secera din Duhul viaţa veşnică” (Gal. 6.7-8).
Sămânţa aceasta felurită ne mai vorbeşte şi de „temeiuri amestecate." Aceasta îi priveşte în mod deosebit pe copiii lui Dumnezeu. Ei aparţin cu duh, suflet şi trup Domnului lor, ei au Duhul Sfânt şi Cuvântul lui Dumnezeu. În Domnul Isus avem oglindite temeiurile dumnezeieşti după care ne putem ghida viaţa noastră practică. Cu regrete trebuie să recunoaştem că duşmanul a adus relele lumii în mijlocul multor copii ai lui Dumnezeu. O simplă recunoaştere a acestei realităţi nu este suficientă. Noi trebuie să avem o poziţie clară faţă de acest amestec subtil de temeiuri: „Oricine rosteşte Numele Domnului, să se depărteze de fărădelege." „...Depărtează-te de oamenii aceştia” (2 Tim. 2.19; 3.1-5).
Să nu ne lăsăm robiţi de sistemele şi sectele acestei lumi. Cerul este patria noastră şi acolo este nădejdea noastră. Noi am fost scoşi din lume ca să fim lumini în întuneric.
Articol preluat de pe http://biblia.crestini.com
marți, 25 mai 2010
Sufera impreuna cu slujitorii Domnului...
În tot timpul istoriei se vede ura înverşunată a omului faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său. Îndeosebi cei aleşi de Dumnezeu pentru vestirea Evangheliei şi a Cuvântului Său divin au fost ţinta mâniei şi prigoanei. Care era viitorul lui Timotei? Fără îndoială că întristări de orice natură. De aceea apostolul îl îmbărbătează ca să nu deznădăjduiască, ci să fie tare în credinţă şi să sufere întristări împreună cu cei întristaţi. Ca un slujitor credincios al lui Dumnezeu şi ca un ostaş bun al lui Isus Cristos, Timotei trebuia să fie înştiinţat de toate necazurile, greutăţile şi împotrivirile. Este un mare privilegiu să stai în slujba Domnului şi să suferi ocara din pricina Numelui Său. Domnul însuşi este gata oricând să întărească pe slujitorii Lui, dându-le îmbărbătarea necesară pentru a nu le scădea moralul şi a nu da înapoi din lupta în care s-au înrolat pentru Domnul Isus Cristos. O, Doamne lucrează continuu prin Duhul Tău ca nădejdea Ta să ne învioreze în fiecare zi.
Nu trebuie să încetăm de a stărui în înfăptuirea a ceea ce este Adunarea lui Dumnezeu - ca Trup al Domnului Isus în cer. Dacă uităm lucrul acesta vom alege una din numeroasele secte din creştinătate. Tristă alegere!
Articol preluat de pe http://biblia.crestini.com
luni, 24 mai 2010
Castiga-l pe fratele tau...
De ce însă să discut cu fratele meu care a păcătuit împotriva mea despre lipsurile lui? Ca să-l câştig pe fratele meu. Pentru a ajunge la ţelul acesta, este foarte important să mă deplasez la el şi să-l mustru numai între patru ochi. La Domnul Isus avem pilda cea mai bună. Oare nu merge El pe urma fiecărui rătăcit şi nu-l caută până-l găseşte şi îl readuce pe cale? „Du-te şi mustră-l între tine şi el." Este foarte interesant că în acest capitol din care e versetul de astăzi se vorbeşte de osteneala Domnului Isus pentru oaia rătăcită şi de bucuria găsirii ei. Prin aceasta El vrea să ne arate ce valoare mare are fiecare oaie din turma Sa. Da, El în dragostea Lui şi-a jertfit viaţa pentru noi. Vedeţi ce plini de valoare suntem în faţa Sa? De aceea să ne cufundăm în dragostea Lui şi în felul acesta nu vom leza nici vreo oiţă din turma Domnului.
Chiar şi în vechime Dumnezeu vorbeşte mult de conlucrare, de părtăşie, de unitate: „Să nu urăşti pe fratele tău în inima ta, să mustri pe aproapele tău, dar să nu te încarci cu un păcat din pricina lui” (Lev. 19.17). Astfel de versete găsim multe în Vechiul Testament, dar pentru noi creştinii născuţi din nou „legătura frăţească" să fie la înălţimea la care ne-a chemat Marele nostru Mântuitor.
Simţămintele omeneşti sunt foarte şubrede şi trebuie să le cercetăm totdeauna foarte de aproape ca să nu ne rătăcim.
Articol preluat de pe http://biblia.crestini.com
duminică, 23 mai 2010
Intoarce-te azi la Domnul!!!
Stimate cititor al acestor rânduri azi este încă ziua când poţi să te HOTĂRĂŞTI pentru Domnul Cristos, ca apoi să şi domneşti împreună cu El. Dacă nu vrei să te decizi pentru El, atunci vei rămâne mai departe un împotrivitor şi un lepădător a lui Dumnezeu şi al Fiului Său Preaiubit. În felul acesta vei fi considerat un duşman şi astfel vei primi răsplata ca atare.
Toţi care slujesc în Adunarea lui Dumnezeu să aibă grijă să propovăduiască Cuvântul în toată curăţenia şi simplitatea lui, să-l dea aşa cum l-au primit de la Dumnezeu.
Articol preluat de pe http://biblia.crestini.com
sâmbătă, 22 mai 2010
Dragostea Nu Se Poarta Necuviincios
Dragostea Nu Se Poarta Necuviincios
Pe masura ce continuam studiul nostru avand ca subiect dragostea si folosind textul oferit de 1Corinteni 13 ajungem la urmatoarea descriere a ceea ce este dragostea sau, mai degraba, ceea ce nu este dragostea. Versetul 5 incepe cu afirmatia ca dragostea "...nu se poarta necuviincios...". Cuvantul "necuviincios" inseamna "indecent". Cand Pavel a scris aceasta, e posibil sa se fi referit la capitolul 5 unde relateaza despre cineva din biserica care avusese o relatie imorala cu sotia tatalui sau. Astfel, Pavel mustra biserica pentru neluarea niciunei atitudini fata de acest pacat. Oricum, indiferent de ce anume il motiveaza pe Pavel, el descrie aici comportamentul cuiva care umbla in dragoste.
Dar care este exact acest standard biblic? Gandul te-ar putea duce imediat la cele 10 porunci. Acest fragment al Legii date de Dumnezeu evreilor a ocupat odinioara un loc de seama pe zidurile din interiorul scolilor de-a lungul si de-a latul Americii. Aceste cuvinte au fost predate de catre parinti si scoli duminicale si au fost memorate de copiii din intreaga lume. Este intr-adevar un standard admirabil dar totodata si foarte ridicat. In plus, in Noul Testament, Isus pare sa ridice acest standard chiar mai sus, cand spune:
"Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: 'Sa nu preacurvesti.' Dar Eu va spun ca ori si cine se uita la o femeie, ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui." Matei 5:27.28
Da, putem sa fim cu totii de acord ca standardul comportamental dat de Dumnezeu noua este sfant, neprihanit si bun (Romani 7:12). Dar mai devreme sau mai tarziu descoperim asa cum Pavel a facut-o: "caci binele, pe care vreau sa-l fac, nu-l fac, ci raul, pe care nu vreau sa-l fac, iaca ce fac!" (Romani 7:19). Din cauza esecului nostru lamentabil in a ne alinia standardului lui Dumnezeu, Pavel numeste Legea lui Dumnezeu "slujba aducatoare de moarte" si "slujba aducatoare de osanda" (2Corinteni 3:7,9). Motivul? Pentru ca Biblia declara: "Fiindca plata pacatului este moartea..." (Romani 6:23) si "Blestemat este oricine nu staruieste in toate lucrurile scrise in cartea Legii, ca sa le faca." (Galateni 3:10; Deuteronom 27:26). In ce situatie ne aduc aceste afirmatii? Intr-adevar, ajungem intr-un punct de criza in umblarea noastra Crestina, la fel cum Pavel a ajuns in Romani capitolul 7. Vedem si intelegem limpede standardul de comportament pe care Dumnezeu l-a asezat in fata noastra. Stim ca nu se presupune sa ne comportam intr-o maniera indecenta, si nici macar sa cultivam astfel de lucruri in inima si mintea noastra. Totusi daca suntem cinstiti cu noi insine, majoritatea dintre noi vom admite ca pacatuim in continuare, ratand astfel standardul sfant al lui Dumnezeu. Ne regasim, de multe ori, cu foarte putina putere pentru a face ceea ce stim ca este bine.
Vedem, asadar ca dragostea este standardul comportamentului nostru. "Caci toata Legea se cuprinde intr-o singura porunca: 'Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti'" (Galateni 5:14). De asemenea observam ca dragostea trebuie sa fie motivatia comportamentului nostru. "Noi il iubim pentru ca El ne-a iubit intai" (1Ioan 4:19). Si, finalmente vedem ca dragostea este puterea comportamentului nostru. "Stiu in adevar, ca nimic bun nu locuieste in mine, adica in firea mea pamanteasca, pentru ca ce-i drept, am vointa sa fac binele, dar n-am puterea sa-l fac." (Romani 7:1. "Pot totul in Hristos, care ma intareste" (Filipeni 4:13).
joi, 20 mai 2010
Dragostea nu se manie
Dragostea nu se manie
Bucurie, durere, teama, manie. Ce au toate acestea in comun? Ele sunt toate stari emotionale si sunt parte importanta a fiecarui om. Emotiile ne ajuta sa ne exprimam in fata celorlalti si fara ele am fi niste creaturi destul de plicticoase.
Biblia ne vorbeste si despre venirea acelei zile in care mania lui Dumnezeu se va revarsa in judecata pacatului.
Multele referiri la mania lui Dumnezeu, care sunt in Biblie, le-au creat multora o impresie gresita despre Dumnezeu.
Dar in ce ne priveste pe noi? Multi privesc la mania lui Dumnezeu si o folosesc ca sa-si justifice propria manie. Putem noi, ca si crestini, sa avem o manie justificata? Da sunt lucruri care ar trebui sa ne infurie - coruptia, injustitia impotriva altora, blasfemia impotriva Domnului nostru... Efeseni 4:26 ne spune:
Cu toate acestea, pentru ca emotiile noastre poarta stigmatul naturii noastre pacatoase, trebuie sa fim foarte atenti la lucrurile care ne infurie. Pentru ca, cred eu, in cele mai multe cazuri, mania noastra isi are originea intr-o anumita nedreptate sau rana care ni s-a facut noua personal. Iar de multe ori reactia noastra nu este conforma cu voia lui Dumnezeu si, de aceea, cauzeaza si mai multe probleme.
Din cauza geloziei, ne formam o parere gresita despre acel om pe care suntem gelosi si, cu siguranta, relatia spirituala pe care ar trebui sa o avem cu el, este compromisa.
Observi cum mania ne starneste sa facem rau.
Unul dintre cele mai importante lucruri de tinut minte despre manie este unde isi are originea.. Conform acestui pasaj din Coloseni, mania provine din "omul cel vechi". Scriptura spune, deasemenea, ca atunci cand ne-am nascut din nou, am devenit o creatie noua cu o natura noua.. Mai spune ca "vechiul eu" a fost rastignit impreuna cu Cristos. Ca urmare, noi nu mai suntem robi ai pacatului. (2Corinteni 5:17; Romani 6:6,7) Noi nu mai trebuie sa reactionam dupa vechea natura in acele situatii care ne-ar putea provoca manie. Avem acum posibilitatea sa lasam deoparte mania, asa cum suntem indemnati in Coloseni.
Pe urma, sa nu ne negam mania. Trebuie sa dam atentie sentimentelor noastre, dar sa nu fim controlati de ele, sau sa ne simtim impinsi sa actionam doar de catre sentimente. Nici inaintea lui Dumnezeu nu trebuie sa ne negam mania. Trebuie sa fim sinceri cu Dumnezeu, sa ne marturisim mania in fata Lui si sa-I cerem ajutorul.
"Stiti bine lucrul acesta, prea iubitii mei frati! Orice om sa fie grabnic la ascultare, incet la vorbire, zabavnic la manie; caci mania omului nu lucreaza neprihanirea lui Dumnezeu." (Iacov 1:19,20)
Cand incepem sa realizam tot ceea ce a facut Dumnezeu pentru noi, in ciuda durerii pe care I-am pricinuit-o Lui si poporului Lui, nu putem face altceva decat sa ne inabusim tendinta de a ne mania pe cei care ne-au provocat noua dureri. Sa lasam ca dragostea sa ne calauzeasca pentru ca dragostea nu se manie!
miercuri, 19 mai 2010
Dragostea Nu Se Lauda Si Nu Este Aroganta
Dragostea Nu Se Lauda Si Nu Este Aroganta
"Dar daca faci ca fratele tau sa se mahneasca din pricina unei mancari, nu mai umbli in dragoste! Nu nimici, prin mancarea ta, pe acela pentru care a murit Cristos!" (v.15)
"Asadar, sa urmarim lucrurile care duc la pacea si zidirea noastra. Sa nu nimicesti, pentru o mancare, lucrul lui Dumnezeu. Drept vorbind, toate lucrurile sunt curate. Totusi, a manca din ele, cand faptul acesta ajunge pentru altul un prilej de cadere, este rau. Bine este sa nu mananci carne, sa nu bei vin si sa te feresti de orice lucru, care poate fi pentru fratele tau un prilej de cadere, de pacatuire sau de slabire." (v.19-21)
Trebuie sa fim foarte sensibili in a sesiza unde se afla fratii nostrii din punct de vedere spiritual si sa nu devenim aroganti datorita cunostintei pe care Dumnezeu ne-a dat-o. Trebuie sa ne amintim ca nici o binecuvantare spirituala, nici macar mantuirea, nu ne-a fost data datorita vreunui merit de al nostru.
"Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca sa nu se laude nimeni." (Efeseni 2:8,9)
Nu avem nici un motiv de a ne lauda. Pana nu recunoastem acest fapt, mai devreme sau mai tarziu, ne vom trezi laudandu-ne cu spiritualitatea noastra, in acelasi timp punandu-i pe altii mai prejos de noi. Vedem un asemenea exemplu in parabola pe care a spus-o Isus anumitor oameni care erau convinsi de neprihanirea lor si ii priveau pe alti cu dispret (Luca 18:10-14):
Nu ai avut niciodata atitudinea Fariseului? Ia aminte, dragostea nu se lauda si nu se umfla de mandrie. Care ar trebui, deci, sa fie atitudinea noastra in ce-i priveste pe cei din jur? Gasim raspunsul privind la Isus.
Care a fost atitudinea lui Cristos cand a umblat pe pamant? De umilinta. Daca cineva a avut motiv sa se laude, acela a fost Isus. Dar El ce-a facut? A luat chip de rob. Intr-o ocazie, El a spalat chiar picioarele ucenicilor Sai ca un servitor al acelor timpuri. Si, in cele din urma, S-a smerit pana acolo ca a murit pentru pacatele intregii lumi. Isus a trait o viata de iubire perfecta. El nu a fost niciodata plin de mandrie, nici laudaros; a trait o viata de slujitor. El a spus: "...Fiul omului n-a venit sa I se slujeasca, ci El sa slujeasca si sa-Si dea viata ca rascumparare pentru multi" (Matei 20:2). "Daca vrea cineva sa fie cel dintai, trebuie sa fie cel mai de pe urma din toti si slujitorul tuturor!" (Marcu 9:35). Aceasta ar trebui sa fie atitudinea in trupul lui Cristos. Dupa cum este spus in Filipeni 2:3,4:
Avem aceasta atitudine? Daca da atunci nu vom fi nici laudarosi, nici plini de mandrie. Daca vrem sa umblam in dragoste, trebuie sa umblam cu smerenie. Si, dupa cum stii, smerenia nu este ceva ce avem in mod natural. Tendinta noastra naturala este de a ne pune interesele noastre inaintea altora. O alta tendinta naturala a noastra este sa vrem ca altii sa ne serveasca si sa vrem sa fim deasupra celorlalti, chiar si in problemele spirituale. Aceasta, insa, nu este dragoste; aceasta este firea - vechiul om. Din nou spun, dupa cum am mai spus in trecut, trebuie sa ne amintim mereu ca vechiul om a fost rastignit cu Cristos si nu mai are putere asupra noastra. Cristos traieste in noi acum si El vrea sa puna in noi atitudinea Lui iubitoare. Trebuie sa respingem firea si dorintele ei si sa-i permitem lui Isus sa implineasca dorintele Lui in noi. Fara El este imposibil, dar toate lucrurile sunt posibile prin El, care ne intareste. Haide sa inchinam vietile noastre Celui care cu adevarat ne iubeste si vrea sa faca din noi exemple ale iubirii Lui in fata lumii.
marți, 18 mai 2010
Dragostea nu se gandeste la rau
Dragostea nu se gandeste la rau
Cum ti-L inchipui pe Dumnezeu? Il vezi ca pe cineva caruia putin ii pasa despre ceea ce fac sau vorbesc oamenii? Crezi ca El ignora atrocitatile care au loc azi in lume? La urma urmei, daca I-ar pasa cu adevarat, nu ar face El ceva sa le opreasca? Unii spera cu disperare ca Dumnezeu ignora macar pacatul din viata lor.
Nu are importanta daca Dumnezeu are sau nu carti in sensul literal. Ideea este ca El tine socoteala vietilor noastre. Acest lucru este clar ilustrat aici unde se vorbeste despre "marele tron alb al judecatii"
In 1Corinteni 13 vedem urmatorul atribut al dragostei pe care Pavel, inspirat fiind de Duhul Sfant, ni-l enumera. La sfarsitul versetului 5 Biblia spune ca "dragostea nu se gandeste la rau". Haide sa iti definesc acum cele doua cuvinte pentru a putea intelege mai bine aceasta portiune de scriptura. Primul cuvant este "gandeste" Cuvantul grec este logizomai ceea ce inseamna a calcula, a lua in calcul, a rationa. Al doilea cuvant este "rau" care in greaca este kakos. Ceea ce inseamna distructiv sau vatamator.
Isus continua printr-o ilustratie sa sublinieze ceea ce i-a spus lui Petru:
"Ferice de omul, caruia nu-i tine Domnul in seama pacatul!"(Romani 4:8)
luni, 17 mai 2010
Dragostea Nu Este Invidioasa
Dragostea Nu Este Invidioasa
Continuand studiul nostru Biblic despre caracteristicile dragostei asa cum ne sunt prezentate in 1Corinteni 13, ajungem acum la o serie de caracteristici care ne spun ceea ce nu este dragostea. Datorita faptului ca noi toti ne-am nascut cu o fire pacatoasa, am dat dragostei noastre caracteristici si manifestari care sunt total opuse cu dragostea lui Dumnezeu. Cand ne-am intors la Cristos in urma lucrarii de mantuire, am primit o natura noua.. Dumnezeu ne face creatii noi si face ca Duhul Sau sa vina si sa locuiasca in noi. Curand, insa descoperim ca inca mai exista anumite trasaturi ale "vechiului eu" pe care Dumnezeu vrea sa le schimbe. Unul dintre aceste pacate pe care toti le-am comis si probabil, intr-o oarecare masura, inca le mai comitem este cel al invidiei. Biblia ne spune ca daca vrem sa umblam in dragoste, trebuie sa tratam invidia din vietile noastre pentru ca "dragostea nu este invidioasa".
Pentru a intelege ce este invidia si in ce fel este ea opusa dragostei, haideti sa privim la cateva dintre multele exemple de oameni, furnizate de Scriptura, care au cazut in pacatul invidiei.
CAIN SI ABEL
DAVID SI SAUL
FARISEII
Vedem, deasemenea, in Fapte 5:17; 13:44,45 si 17:5, cat de invidiosi erau pe Pavel si pe ceialalti ucenici. Fariseii ii urau pe acesti oameni din cauza numarului mare de oameni care ascultau invatatura lor si erau convertiti.
"In Sabatul viitor, aproape toata cetatea s-a adunat ca sa auda Cuvantul lui Dumnezeu. Iudeii, cand au vazut noroadele, s-au umplut de pisma, vorbeau impotriva celor spuse de Pavel si-l batjocoreau." (Fapte 13:44,45)
Oar noi nu ne purtam, cateodata, ca si Fariseii atunci cand vedem la alte biserici mergand mai multa lume decat la a noastra, sau atunci cand cineva prefera o alta denominatie. Suntem noi, oare, mai interesati ca oamenii sa vina la biserica noastra si sa urmeze traditia noastra, decat ca oamenii sa vina la Isus Cristos si sa-L urmeze pe El? Avem noi, oare, impresia ca am putea sa predicam mai bine decat cel care a fost ales sa fie invatatorul sau pastorul nostru? De ce nu vin oamenii la mine sa-mi asculte extraordinara intelepciune? Putem usor sa cadem intr-o invidie religioasa ca cea a Fariseilor si sa incetam sa mai umblam in dragoste pentru fratii si surorile noastre in Domnul. Dragostea nu este invidioasa.
"De unde vin luptele si certurile intre voi? Nu vin oare din poftele voastre, care se lupta in madularele voastre? Voi poftiti si nu aveti; ucideti , pismuiti si nu izbutiti sa capatati; va certati si va luptati si nu aveti..." (Iacov 4:1,2)
Oare nu ar trebui ca biserica sa fie diferita de lume? Pavel le-a spus corintenilor (1Corinteni 3:3): "... In adevar, cand intre voi sunt zavistii, certuri si dezbinari, nu sunteti voi lumesti si nu traiti voi in felul celorlalti oameni?" El spune ca ei se purtau ca si ceialalti oameni care nu aveau o relatie cu Domnul. Spunea ca sunt lumesti. Invidia, dupa cum vedem in Galateni 5:20, este unul dintre sentimentele lumesti.
Inca o data vedem ca raspunsul este sa ne punem increderea in Isus Cristos, sa Ii dam Lui voie sa-Si traiasca viata Lui in dragoste prin noi. Duhul Lui, care este in noi, ne va da noua victorie asupra pacatului invidiei, inlocuind-o cu dragoste. Haideti sa ne recunoastem incapacitatea si sa ne bazam pe Cel care iubeste cu o dragoste perfecta, pentru ca dragostea nu este invidioasa.
duminică, 16 mai 2010
Dragostea Nu Cauta Folosul Sau
Dragostea Nu Cauta Folosul Sau
Ajungem acum la urmatoarea descriere a dragostei, asa cum Duhul Sfant ne-o reveleaza in acest capitol deosebit ce se refera la principiile vietii Crestine. In versetul 5 citim ca dragostea "...nu cauta folosul sau..." Aceasta afirmatie atinge insasi esenta notiunii de dragoste. Este de asemenea o afirmatie suparatoare pentru ca ea patrunde inima naturii noastre umane si expune esecul nostru total, in contrast cu lumina adevarului lui Dumnezeu. Si pe masura ce lumina cuvantului lui Dumnezeu ne arata in ce mica masura iubim potrivit felului in care Dumnezeu ne iubeste noi trebuie sa venim la El cu o inima smerita si cu dorinta de a crede ca El va produce in noi o astfel de dragoste prin Duhul Sau Sfant. Doar atunci vom vedea fructul dragostei rasarind in viata noastra.
Vom incerca sa privim mai de aproape aceasta portiune a versetului 5, observand aplicatiile ce decurg asupra relatiei noastre cu Dumnezeu si asupra relatiei cu semenii nostri. Dar mai intai, haideti sa raspundem la aceste intrebari: "de ce cautam folosul nostru?" si "de ce nu este aceasta calea dragostei?".
"Eu nu pot face nimic dela Mine insumi: judec dupa cum aud; si judecata Mea este dreapta, pentru ca nu caut sa fac voia Mea, ci voia Tatalui, care M-a trimes." (Ioan 5:30)
"...caci M-am pogorat din cer ca sa fac nu voia Mea, ci voia Celui ce M-a trimes." (Ioan 6:3
"Apoi a mers putin mai inainte, a cazut cu fata la pamant, si S-a rugat, zicand: 'Tata, daca este cu putinta, departeaza de la Mine paharul acesta! Totus nu cum voiesc Eu, ci cum voiesti Tu.'" (Matei 26:39)
Dragostea lui Isus pentru Tatal razbate din aceste afirmatii si se vede in viata Lui de supunere totala vointei Tatalui. Ca viata noastra crestina sa fie rodnica, trebuie sa avem aceeasi atitudine si daruire de a nu pune vointa noastra deasupra celei a Tatalui. Trebuie sa intelegem ca voia lui Dumnezeu este cea mai buna cale si ar trebui ca aceasta sa devina rugaciunea noastra, asa cum suntem invatati in Matei 6:10, "Vie imparatia Ta; faca-se voia Ta, precum in cer si pe pamant." Un motiv pentru care incercam sa implinim voia noastra mai presus decat pe aceea a lui Dumnezeu este pentru ca nu credem ca voia Lui este cea mai buna sau ne este frica de dificultatile prin care am putea trece si credem ca putem atinge acelasi scop dar intr-un mod care sa nu implice suferinta. Consideram intr-un fel ca suntem mai intelepti decat Dumnezeu cel atotputernic. Dar daca este sa umblam in dragoste, nu vom pune vointa noastra deasupra celei ale Tatalui.
Cuvintele Lui erau asadar cele ale Tatalui. Dorinta Lui nu era sa-si aduca glorie Lui insusi ci sa aduca glorie Tatalui.
Acela care umbla in dragoste nu-si va cauta slava proprie ci mai degraba slava Tatalui. De fapt tot ceea ce facem, trebuie sa facem spre gloria lui Dumnezeu (vezi 1Corinteni 10:21). Usor de zis, dar nu intotdeauna usor de facut. De ce? Pentru ca avem tendinta sa iubim aprecierea oamenilor in detrimentul aprecierii lui Dumnezeu. Suntem ca si fruntasii sinagogii carora le-a fost frica sa aduca glorie lui Dumnezeu, ei dorindu-si mai mult aprobarea fariseilor (Ioan 12:43; 5:44). Isus ne-a avertizat sa nu ne indeplinim neprihanirea in vazul lumii astfel ca sa fim slaviti de oameni (Matei 6:1-2). Nu incercam noi cateodata sa ne insusim gloria ce apartine de drept lui Dumnezeu? Ar trebui insa sa fim gata sa acceptam si umilinta de dragul lui Cristos. Ii vom ingadui astfel sa primeasca toata gloria si cinstea cuvenite numelui Sau. Dragostea nu se slaveste singura. Sa-l iubesti pe Dumnezeu inseamna sa cauti voia, gloria si cinstea Lui.
Si de asemenea:
Sa privesti pe altii mai presus decat tine si sa cauti folosul altora? Sa dai intaietate altuia in cinste? Cred ca inteleg de ce Dumnezeu merita cinste, dar de ce ar trebui sa dai cinste altora? De ce ar trebui sa-i privesti pe altii mai presus decat tine? De obicei oamenii nu prea merita acest lucru. Este adevarat, ei nu merita. Dar nu este aceasta una din cele mai importante calitati ale dragostei? Dragostea este intotdeauna nemeritata. Meritam noi oare dragostea lui Dumnezeu? Pasajul din Filipeni 2:5 continua: "Sa aveti in voi gandul acesta, care era si in Hristos Isus". Sa nu uitam niciodata ca Isus a pus nevoile noastre mai presus decat propria viata. Am putea noi sa facem mai putin?
sâmbătă, 15 mai 2010
Dragostea este plina de bunatate
Dragostea este plina de bunatate
Dorinta noastra este, ca prin acest serial despre dragoste, sa ajungem la o mai adanca intelegere a dragostei lui Dumnezeu si sa invatam cum sa ne incredem in abilitatea Lui de a iubi prin noi in toate imprejurarile de zi cu zi din vietile noastre. Am descoperit ca dragostea lui Dumnezeu este gata de sacrificiu, este neconditionata si cu o atitudine asemanatoare ar trebui sa ne iubim si intre noi. Am aratat ca noi nu avem abilitatea de a face acest lucru, dar ca trebuie sa ne incredem in Duhul Sfant, care locuieste in credincios, sa produca aceasta dragoste in noi.
Aceasta bunatate plina de dragoste ne-a fost aratata cand El a mantuit pacatosi ca mine si ca tine prin Isus Cristos. Ce eram inainte ca bunatatea lui Dumnezeu sa se faca simtita in vietile noastre? Tit 3:3 spune ca eram fara minte, neascultatori, rataciti, robiti de tot felul de pofte si placeri, traind in rautate si in pizma, vrednici sa fim urati si urandu-ne unii pe altii. Este aceasta o persoana cu care sa vrei sa fi bun? Totusi versetele 4-7 continua:
"Dar cand s-a aratat bunatatea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru, si dragostea Lui de oameni, El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin inoirea facuta de Duhul Sfant, pe care L-a varsat din belsug peste noi Isus Cristos, Mantuitorul nostru; pentru ca, odata socotiti neprihaniti prin harul Lui, sa ne facem, in nadejde, mostenitori ai vietii vesnice..."
Dumnezeu nu asteapta ceva bun in noi pentru ca la randul Sau sa-Si revarsa bunatatea Lui asupra noastra. Bunatatea Lui este neconditionata si fara plata revarsata asupra credinciosilor. Aceasta incredibila lucrare de mantuire va fi expusa de-a lungul veacurilor ca o dovada a bunatatii lui Dumnezeu fata de noi (cititi Efeseni 2:4-7).
"Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Cristos." (Efeseni 4:31-32)
Este usor sa fi bun cu cei care sunt buni cu tine, dar adevaratul test de incredere in Cristos pentru a produce dragostea Lui in noi, este atunci cand El asteapta de la noi sa fim buni cu cei care ne sunt dusmani si care nu apreciaza bunatatea noastra.
"Voi insa, iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti ceva in schimb. Si rasplata voastra va fi mare si veti fi fiii Celui Prea Inalt; caci El este bun si cu cei nemultumitori si cu cei rai." (Luca 6:35)
De cate ori nu am fost noi fara bunatate fata de oameni din cauza ca ei ne tratau la fel? Dar Dumnezeu nu reactioneaza asa si asteapta ca nici noi sa nu o facem. Si iata ca din nou ne confruntam cu inaltul standard al lui Dumnezeu, standard care este prea inalt sa il atingem prin eforturi proprii. Putem, deci, sau sa ne straduim in puterile noastre si sa cautam tot felul de scuze atunci cand incercarile noastre esueaza, sau sa venim la Cristos, admitand ca nu putem si increzandu-ne in El sa produca bunatatea Lui in noi. Este un proces de crestere, care nu intervine in viata noastra in mod natural, ci, pentru a iubi cu adevarat asa cum Dumnezeu ne cheama sa iubim, trebuie sa invatam sa ne incredem in El sa iubeasca prin noi, asa cum o cere fiecare situatie. Cand familia ta ti se intoarce impotriva pentu ca ai ales sa Il urmezi pe Isus, in loc sa urmezi traditia, atunci adu-ti aminte de bunatatea lui Dumnezeu si cheama-L sa traiasca viata Lui prin tine. Sau daca te simti imboldit sa lovesti cu cuvinte usturatoare pe asa-zisul prieten , care a raspandit tot felul de zvonuri despre tine, adu-ti aminte ca aceasta dorinta vine din firea pamanteasca, fire controlata de "vechiul eu". Dar...
"Cei ce sunt ai lui Cristos Isus, si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei." (Galateni 5:24)
"Zic dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti...Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea..." (Galateni 5:16,22)
Trebuie sa realizam ca noi nu mai suntem obligati sa traim dupa indemnurile firii noastre pamantesti (Romani 8:12). Omul cel vechi a fost crucificat cu Cristos. Noi avem acum o natura noua si Duhul Sfant locuieste in noi. Coloseni 3:9 spune ca ne-am dezbracat de vechiul eu si de faptele lui. Cuvantul din textul grec insemna "a dezarma" (a dezbraca de arme). Firea si-a pierdut toata puterea prin moartea ei cu Cristos.
"...si v-ati imbracat cu omul cel nou, care se inoieste spre cunostinta, dupa chipul Celui ce l-a facut..." (Coloseni 3:10)
Noi am primit o natura noua, care este asemenea imaginii lui Isus Cristos si natura Lui este produsa in noi in circumstantele zilnice, atunci cand noi vom ramane consecventi sa spunem: "Doamne, eu nu trebuie sa ma comport dupa cum obisnuiam; ma voi comporta in conformitate cu noua natura pe care ai creat-o in mine. Voi reactiona cu bunatate."
"Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si prea iubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate..." (Coloseni 3:12)
vineri, 14 mai 2010
Dragostea este indelung rabdatoare
Deci haideti sa privim, dintr-un punct de vedere mai concret, ceea ce inseamna a iubi intr-o acceptiune biblica, pentru a putea invata sa Il lasam pe Dumnezeu sa iubeasca prin noi, in orice situatie de zi cu zi din viata noastra. Vom face acest lucru studiand asa numitul "capitol al dragostei" - 1Corinteni 13 - unde ne este data o definitie practica a ceea ce este dragostea. Vom incepe in versetul 4 unde ni se spune: "Dragostea este indelung rabdatoare..."
De multe ori, umbland prin oras, sau calatorind cu autobusul, vad oameni asteptand la cozi lungi. Deobicei, lumea asteapta pentru a cumpara alimente care se gasesc mai greu, sau asteapta la vreun ghiseu sau banca. Si ma gandesc cat de rabdatori pot fi oameni sa astepte atat de mult pentru ceva banal, cum este un litru de lapte. Fiecare persoana are nivelul sau de rabdare. Unii nu rezista sa stea atat de mult la coada din cauza ca nu au la fel de multa rabdare ca ceilalti. Aceasta gandim cei mai multi dintre noi cand vorbim despre rabdare. Dar, oare despre aceasta vorbeste Biblia, cand ne spune ca dragostea este rabdatoare?
Noul Testament vorbeste, in principiu, despre rabdare, atribuindu-i doua sensuri, uneori foarte greu de deosebit. Primul cuvant grecesc, folosit in acest verset, exprima autocontrolul manifestat in fata unei provocari. Presoana rabdatoare nu se grabeste sa dea replica sau sa pedepseasca. Acest termen se refera la opusul furiei si este asociat cu mila. Al doilea cuvant grecesc, folosit in versetul 7 din 1Corinteni 13, exprima calitatea de a nu ceda in fata circumstantelor nefavorabile, sau de a renunta cand apar incercarile. Este opusul descurajarii si este asociata cu speranta. Vom reveni asupra acestui sens intr-un numar viitor, cand vom discuta despre versetul 7. Am putea rezuma cele doua definitii astfel: 1)A suporta pe cineva (persoana) v.4 2)A suporta ceva (circumstanta) v.7 Pentru a intelege mai bine ce este rabdarea biblica, haide sa privim la rabdarea pe care Dumnezeu o are in ce ne priveste. Referindu-se la ziua judecatii, cand cerurile si pamantul vor fi distruse, Petru spune:
"Domnul nu intarzie in implinirea fagaduintei Lui, cum cred unii; ci are o indelunga rabdare pentru voi si doreste ca niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta." (2Petru 3.9)
Ce Il impiedica pe Dumnezeu sa aduca judecata? Dragostea Lui rabdatoare pentru om. El suporta aceasta omenire rebela, plina de pacat, asteptand ca noi sa ne intoarcem la Cristos si sa fim mantuiti. Pavel spune acest lucru in Romani 9.22,23:
"Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia sa-Si arate mania si sa-Si descopere puterea, a suferit cu multa rabdare niste vase ale maniei, facute pentru pieire; si sa-Si arate bogatia slavei Lui fata de niste vase ale indurarii pe care le-a pregatit mai dinainte pentru slava..."
Noi meritam mania lui Dumnezeu si totusi, datorita dragostei Lui rabdatoare, am primit mila Lui prin credinta in Cel care a indurat mania lui Dumnezeu in locul nostru, Isus Cristos. Aceiasi dragoste ne este ceruta si noua, cand, in 1Tesaloniceni 5.14,15, ni se spune:
"Va rugam, de asemenea fratilor, sa mustrati pe cei ce traiesc in neoranduiala; sa imbarbatati pe cei deznadajduiti; sa sprijiniti pe cei slabi, sa fiti rabdatori cu toti. Luati seama ca nimeni sa nu intoarca altuia rau pentru rau; ci cautati totdeauna sa faceti ce este bine atat intre voi, cat si fata de toti."
Care este reactia ta cand cineva spune sau face ceva impotriva ta fara a avea motiv intemeiat? Vrei sa replici? Acolo de unde vin eu, exista o expresie: "Eu nu ma infuriu, eu ma fac (devin) chit." Este aceasta atitudinea noastra? Vrem noi sa egalam scorul, razbunandu-ne pe cei care ne-au gresit? Ce a facut Isus? Desi avea la dispozitie mai mult de douasprezece legiuni de ingeri (Matei 26.53), El a lasat sa fie arestat si in cele din urma sa fie rastignit fara sa fie vinovat de vreo crima. El a renuntat la drepturile Lui din dragoste. Suntem noi dispusi sa facem acest lucru pentru a putea iubi pe altii? Aceasta dorinta nu este in noi in mod natural. Dupa cum am mai spus, dragostea lui Dumnezeu este supranaturala si o primim doar daca depindem de Duhul Lui sa iubeasca prin noi.
Noi ne putem astepta sa fim ofensati de cei care nu Il urmeaza pe Isus Cristos. Dar ce se intampla cand primim ofense de la un alt credincios? Acest lucru se va intampla si trebuie sa fim instare sa abordam aceasta problema cu dragoste. Efeseni 4.2,3 ne indeamna:
"...cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste si cautati sa pastrati unirea Duhului prin legatura pacii."
Una dintre armele lui Satan, pe care o foloseste constant impotriva Bisericii, este dezbinarea. Daca poate baga zazanie si dusmanie intre crestini, prin aceasta poate distruge eficacitatea Bisericii. Trebuie, deci, sa pastram unitatea noastra ca si credinciosi, fiind ingaduitori unii cu altii, condusi de dragoste. Trebuie sa facem precum ne este spus in Coloseni 3.12-14:
"Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Cristos, asa iertati-va si voi. Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii."
Avem acum putinta, prin Duhul Sfant, care locuieste in noi, sa punem deoparte vechiul nostru eu, cu toate obiceiurile rele pe care le avea, si sa imbracam noul eu, nascut in imaginea lui Cristos (Coloseni 3.1-14). Vechiul nostru eu a fost rastignit cu Cristos. Acum Cristos este viata noastra. Duhul Lui locuieste in noi. Ne putem increde in El ca va produce in noi roada rabdarii (Galateni 5.22).
Cand o persoana iti intra in fata, dupa ce ai stat la coada o jumatate de ora, sau cand un frate sau o sora in Domnul incepe sa te irite, sau poate ti-a facut ceva, esti pus in fata unei alegeri. Poti sa te infurii si sa reactionezi la ceea ce ti s-a facut, fie in gand, fie actionand, sau poti sa fi rabdator cu acea persoana. Cand se mai iveste o astfel de situatie, nu reactiona in modul obijnuit (ai fost eliberat de aceasta povara); ci mai degraba roaga-te lui Dumnezeu, admitand ca nu esti instare sa iubesti, si cere-I sa iubeasca El prin tine. Incredinteaza-te Lui si vei incepe sa experimentezi in viata ta aceasta dragoste supranaturala.