Asta mi-s...

sâmbătă, 15 mai 2010

Dragostea este plina de bunatate

Dragostea este plina de bunatate


Dorinta noastra este, ca prin acest serial despre dragoste, sa ajungem la o mai adanca intelegere a dragostei lui Dumnezeu si sa invatam cum sa ne incredem in abilitatea Lui de a iubi prin noi in toate imprejurarile de zi cu zi din vietile noastre. Am descoperit ca dragostea lui Dumnezeu este gata de sacrificiu, este neconditionata si cu o atitudine asemanatoare ar trebui sa ne iubim si intre noi. Am aratat ca noi nu avem abilitatea de a face acest lucru, dar ca trebuie sa ne incredem in Duhul Sfant, care locuieste in credincios, sa produca aceasta dragoste in noi.

Pentru a invata mai mult despre cum sa iubim in viata de zi cu zi, am inceput prin a studia in 1Corinteni 13, unde ne este data definitia dragostei. In numarul trecut am vorbit despre rabdare, care in versetul 4 este amintita ca o caracteristica a dragostei. Am vazut ca inseamna sa suporti pe cineva, sa nu replici rapid cu aceeasi moneda. Am vazut rabdarea pe care Dumnezeu o are cu noi si cum noi trebuie sa fim rabdatori cu cei din jur pentru a ne pastra unitatea ca frati si surori in trupul lui Cristos.

Acum ajungem la a doua caracteristica a dragostei care este data in 1Corinteni 13:4; "Dragostea este...plina de bunatate...". Aceasta inseamna sa fi bun si milostiv. Pe cand rabdarea pare sa implice o infranare a anumitor reactii, bunatatea complementeaza rabdarea aratandu-ne cum sa reactionam cu dragoste in situatiile de zi cu zi.

Ca deobicei, pentru a intelege corect ceea ce inseamna bunatatea relativ cu dragostea divina pe care Dumnezeu vrea sa o produca in noi, vom privi mai intai la bunatatea lui Dumnezeu, asa cum este descrisa in Biblie. Poate unii dintre noi Il vedem pe Dumnezeu ca pe un judecator manios, care sta pe tronul Sau adunand dovezi impotriva noastra pentru ziua in care vom fi inaintea Lui. Cateodata ne este dificil sa Il vedem ca pe iubitorul Tata Ceresc, care abunda in bunatate si dragoste, asa cum S-a revelat El autorului Psalmului 86 in versetul 15:

"Dar Tu, Doamne, Tu esti un Dumnezeu indurator si milostiv, indelung rabdator si bogat in bunatate si credinciosie."


Aceasta bunatate plina de dragoste ne-a fost aratata cand El a mantuit pacatosi ca mine si ca tine prin Isus Cristos. Ce eram inainte ca bunatatea lui Dumnezeu sa se faca simtita in vietile noastre? Tit 3:3 spune ca eram fara minte, neascultatori, rataciti, robiti de tot felul de pofte si placeri, traind in rautate si in pizma, vrednici sa fim urati si urandu-ne unii pe altii. Este aceasta o persoana cu care sa vrei sa fi bun? Totusi versetele 4-7 continua:

"Dar cand s-a aratat bunatatea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru, si dragostea Lui de oameni, El ne-a mantuit, nu pentru faptele facute de noi in neprihanire, ci pentru indurarea Lui, prin spalarea nasterii din nou si prin inoirea facuta de Duhul Sfant, pe care L-a varsat din belsug peste noi Isus Cristos, Mantuitorul nostru; pentru ca, odata socotiti neprihaniti prin harul Lui, sa ne facem, in nadejde, mostenitori ai vietii vesnice..."


Dumnezeu nu asteapta ceva bun in noi pentru ca la randul Sau sa-Si revarsa bunatatea Lui asupra noastra. Bunatatea Lui este neconditionata si fara plata revarsata asupra credinciosilor. Aceasta incredibila lucrare de mantuire va fi expusa de-a lungul veacurilor ca o dovada a bunatatii lui Dumnezeu fata de noi (cititi Efeseni 2:4-7).

Biblia ne spune in 1Petru 2:1-3 ca, deoarece am gustat din bunatatea Lui, care a fost demonstrata prin marea Sa lucrare de mantuire, noi ar trebui sa lasam deoparte orice rautate, orice viclesug, orice fel de prefacatorie, pizma sau clevetire. Acestea sunt toate caracteristici ale "vechiului om", care a fost rastignit cu Cristos. Haideti sa nu privim la bunatatea lui Dumnezeu gandindu-ne ca am merita-o dintr-un oarecare motiv. Atunci cand vom reusi sa apreciem zi de zi bunatatea lui Dumnezeu fata de noi, vom dori sa fim buni cu cei din jur. Bunatatea Lui ar trebui sa ne indemne la pocainta (Romani 2:4).


"Orice amaraciune, orice iutime, orice manie, orice strigare, orice clevetire si orice fel de rautate sa piara din mijlocul vostru. Dimpotriva, fiti buni unii cu altii, milosi si iertati-va unul pe altul, cum v-a iertat si Dumnezeu pe voi in Cristos." (Efeseni 4:31-32)

Este usor sa fi bun cu cei care sunt buni cu tine, dar adevaratul test de incredere in Cristos pentru a produce dragostea Lui in noi, este atunci cand El asteapta de la noi sa fim buni cu cei care ne sunt dusmani si care nu apreciaza bunatatea noastra.


"Voi insa, iubiti pe vrajmasii vostri, faceti bine si dati cu imprumut, fara sa nadajduiti ceva in schimb. Si rasplata voastra va fi mare si veti fi fiii Celui Prea Inalt; caci El este bun si cu cei nemultumitori si cu cei rai." (Luca 6:35)

De cate ori nu am fost noi fara bunatate fata de oameni din cauza ca ei ne tratau la fel? Dar Dumnezeu nu reactioneaza asa si asteapta ca nici noi sa nu o facem. Si iata ca din nou ne confruntam cu inaltul standard al lui Dumnezeu, standard care este prea inalt sa il atingem prin eforturi proprii. Putem, deci, sau sa ne straduim in puterile noastre si sa cautam tot felul de scuze atunci cand incercarile noastre esueaza, sau sa venim la Cristos, admitand ca nu putem si increzandu-ne in El sa produca bunatatea Lui in noi. Este un proces de crestere, care nu intervine in viata noastra in mod natural, ci, pentru a iubi cu adevarat asa cum Dumnezeu ne cheama sa iubim, trebuie sa invatam sa ne incredem in El sa iubeasca prin noi, asa cum o cere fiecare situatie. Cand familia ta ti se intoarce impotriva pentu ca ai ales sa Il urmezi pe Isus, in loc sa urmezi traditia, atunci adu-ti aminte de bunatatea lui Dumnezeu si cheama-L sa traiasca viata Lui prin tine. Sau daca te simti imboldit sa lovesti cu cuvinte usturatoare pe asa-zisul prieten , care a raspandit tot felul de zvonuri despre tine, adu-ti aminte ca aceasta dorinta vine din firea pamanteasca, fire controlata de "vechiul eu". Dar...

"Cei ce sunt ai lui Cristos Isus, si-au rastignit firea pamanteasca impreuna cu patimile si poftele ei." (Galateni 5:24)


"Zic dar: umblati carmuiti de Duhul si nu impliniti poftele firii pamantesti...Roada Duhului, dimpotriva, este: dragostea, bucuria, pacea, indelunga rabdare, bunatatea..." (Galateni 5:16,22)

Trebuie sa realizam ca noi nu mai suntem obligati sa traim dupa indemnurile firii noastre pamantesti (Romani 8:12). Omul cel vechi a fost crucificat cu Cristos. Noi avem acum o natura noua si Duhul Sfant locuieste in noi. Coloseni 3:9 spune ca ne-am dezbracat de vechiul eu si de faptele lui. Cuvantul din textul grec insemna "a dezarma" (a dezbraca de arme). Firea si-a pierdut toata puterea prin moartea ei cu Cristos.


"...si v-ati imbracat cu omul cel nou, care se inoieste spre cunostinta, dupa chipul Celui ce l-a facut..." (Coloseni 3:10)

Noi am primit o natura noua, care este asemenea imaginii lui Isus Cristos si natura Lui este produsa in noi in circumstantele zilnice, atunci cand noi vom ramane consecventi sa spunem: "Doamne, eu nu trebuie sa ma comport dupa cum obisnuiam; ma voi comporta in conformitate cu noua natura pe care ai creat-o in mine. Voi reactiona cu bunatate."


"Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si prea iubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate..." (Coloseni 3:12)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu