Dragostea este indelung rabdatoare
Deci haideti sa privim, dintr-un punct de vedere mai concret, ceea ce inseamna a iubi intr-o acceptiune biblica, pentru a putea invata sa Il lasam pe Dumnezeu sa iubeasca prin noi, in orice situatie de zi cu zi din viata noastra. Vom face acest lucru studiand asa numitul "capitol al dragostei" - 1Corinteni 13 - unde ne este data o definitie practica a ceea ce este dragostea. Vom incepe in versetul 4 unde ni se spune: "Dragostea este indelung rabdatoare..."
De multe ori, umbland prin oras, sau calatorind cu autobusul, vad oameni asteptand la cozi lungi. Deobicei, lumea asteapta pentru a cumpara alimente care se gasesc mai greu, sau asteapta la vreun ghiseu sau banca. Si ma gandesc cat de rabdatori pot fi oameni sa astepte atat de mult pentru ceva banal, cum este un litru de lapte. Fiecare persoana are nivelul sau de rabdare. Unii nu rezista sa stea atat de mult la coada din cauza ca nu au la fel de multa rabdare ca ceilalti. Aceasta gandim cei mai multi dintre noi cand vorbim despre rabdare. Dar, oare despre aceasta vorbeste Biblia, cand ne spune ca dragostea este rabdatoare?
Noul Testament vorbeste, in principiu, despre rabdare, atribuindu-i doua sensuri, uneori foarte greu de deosebit. Primul cuvant grecesc, folosit in acest verset, exprima autocontrolul manifestat in fata unei provocari. Presoana rabdatoare nu se grabeste sa dea replica sau sa pedepseasca. Acest termen se refera la opusul furiei si este asociat cu mila. Al doilea cuvant grecesc, folosit in versetul 7 din 1Corinteni 13, exprima calitatea de a nu ceda in fata circumstantelor nefavorabile, sau de a renunta cand apar incercarile. Este opusul descurajarii si este asociata cu speranta. Vom reveni asupra acestui sens intr-un numar viitor, cand vom discuta despre versetul 7. Am putea rezuma cele doua definitii astfel: 1)A suporta pe cineva (persoana) v.4 2)A suporta ceva (circumstanta) v.7 Pentru a intelege mai bine ce este rabdarea biblica, haide sa privim la rabdarea pe care Dumnezeu o are in ce ne priveste. Referindu-se la ziua judecatii, cand cerurile si pamantul vor fi distruse, Petru spune:
"Domnul nu intarzie in implinirea fagaduintei Lui, cum cred unii; ci are o indelunga rabdare pentru voi si doreste ca niciunul sa nu piara, ci toti sa vina la pocainta." (2Petru 3.9)
Ce Il impiedica pe Dumnezeu sa aduca judecata? Dragostea Lui rabdatoare pentru om. El suporta aceasta omenire rebela, plina de pacat, asteptand ca noi sa ne intoarcem la Cristos si sa fim mantuiti. Pavel spune acest lucru in Romani 9.22,23:
"Si ce putem spune, daca Dumnezeu, fiindca voia sa-Si arate mania si sa-Si descopere puterea, a suferit cu multa rabdare niste vase ale maniei, facute pentru pieire; si sa-Si arate bogatia slavei Lui fata de niste vase ale indurarii pe care le-a pregatit mai dinainte pentru slava..."
Noi meritam mania lui Dumnezeu si totusi, datorita dragostei Lui rabdatoare, am primit mila Lui prin credinta in Cel care a indurat mania lui Dumnezeu in locul nostru, Isus Cristos. Aceiasi dragoste ne este ceruta si noua, cand, in 1Tesaloniceni 5.14,15, ni se spune:
"Va rugam, de asemenea fratilor, sa mustrati pe cei ce traiesc in neoranduiala; sa imbarbatati pe cei deznadajduiti; sa sprijiniti pe cei slabi, sa fiti rabdatori cu toti. Luati seama ca nimeni sa nu intoarca altuia rau pentru rau; ci cautati totdeauna sa faceti ce este bine atat intre voi, cat si fata de toti."
Care este reactia ta cand cineva spune sau face ceva impotriva ta fara a avea motiv intemeiat? Vrei sa replici? Acolo de unde vin eu, exista o expresie: "Eu nu ma infuriu, eu ma fac (devin) chit." Este aceasta atitudinea noastra? Vrem noi sa egalam scorul, razbunandu-ne pe cei care ne-au gresit? Ce a facut Isus? Desi avea la dispozitie mai mult de douasprezece legiuni de ingeri (Matei 26.53), El a lasat sa fie arestat si in cele din urma sa fie rastignit fara sa fie vinovat de vreo crima. El a renuntat la drepturile Lui din dragoste. Suntem noi dispusi sa facem acest lucru pentru a putea iubi pe altii? Aceasta dorinta nu este in noi in mod natural. Dupa cum am mai spus, dragostea lui Dumnezeu este supranaturala si o primim doar daca depindem de Duhul Lui sa iubeasca prin noi.
Noi ne putem astepta sa fim ofensati de cei care nu Il urmeaza pe Isus Cristos. Dar ce se intampla cand primim ofense de la un alt credincios? Acest lucru se va intampla si trebuie sa fim instare sa abordam aceasta problema cu dragoste. Efeseni 4.2,3 ne indeamna:
"...cu toata smerenia si blandetea, cu indelunga rabdare; ingaduiti-va unii pe altii in dragoste si cautati sa pastrati unirea Duhului prin legatura pacii."
Una dintre armele lui Satan, pe care o foloseste constant impotriva Bisericii, este dezbinarea. Daca poate baga zazanie si dusmanie intre crestini, prin aceasta poate distruge eficacitatea Bisericii. Trebuie, deci, sa pastram unitatea noastra ca si credinciosi, fiind ingaduitori unii cu altii, condusi de dragoste. Trebuie sa facem precum ne este spus in Coloseni 3.12-14:
"Astfel dar, ca niste alesi ai lui Dumnezeu, sfinti si preaiubiti, imbracati-va cu o inima plina de indurare, cu bunatate, cu smerenie, cu blandete, cu indelunga rabdare. Ingaduiti-va unii pe altii si, daca unul are pricina sa se planga de altul, iertati-va unul pe altul. Cum v-a iertat Cristos, asa iertati-va si voi. Dar mai presus de toate acestea, imbracati-va cu dragostea, care este legatura desavarsirii."
Avem acum putinta, prin Duhul Sfant, care locuieste in noi, sa punem deoparte vechiul nostru eu, cu toate obiceiurile rele pe care le avea, si sa imbracam noul eu, nascut in imaginea lui Cristos (Coloseni 3.1-14). Vechiul nostru eu a fost rastignit cu Cristos. Acum Cristos este viata noastra. Duhul Lui locuieste in noi. Ne putem increde in El ca va produce in noi roada rabdarii (Galateni 5.22).
Cand o persoana iti intra in fata, dupa ce ai stat la coada o jumatate de ora, sau cand un frate sau o sora in Domnul incepe sa te irite, sau poate ti-a facut ceva, esti pus in fata unei alegeri. Poti sa te infurii si sa reactionezi la ceea ce ti s-a facut, fie in gand, fie actionand, sau poti sa fi rabdator cu acea persoana. Cand se mai iveste o astfel de situatie, nu reactiona in modul obijnuit (ai fost eliberat de aceasta povara); ci mai degraba roaga-te lui Dumnezeu, admitand ca nu esti instare sa iubesti, si cere-I sa iubeasca El prin tine. Incredinteaza-te Lui si vei incepe sa experimentezi in viata ta aceasta dragoste supranaturala.
Changes (LOL)
Acum 4 ani
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu